Bo på Ängsviksgården

Att leva och bo på Ängsviksgården är som att bo i vilken bostadsrättsförening som helst, förutom några skillnader.

Matlaget! En dröm för varje barnfamilj och ett trevligt sätt att umgås. Vi spar tid, pengar och miljö – oftast finns det mat till extragäster och matlådor för en billig penning. Självklart kan man ta med maten hem till sig när det passar bättre.

Miljön! Ängsviksgårdens byggnader och tomt om 7000 kvm ansvarar vi gemensamt för. Bland annat genom arbetsdagar och personliga arbetsuppgifter för städning och underhåll. Dessutom pågår allt som oftast enskilda initiativ i t.ex. de olika odlings- och lekytorna som finns på tomten.

Individuellt och gemensamt skapar vi den miljö och kultur vi vill leva, verka och bo i. För den kreativa individen finns gott om utrymmen att förfina eller engagera sig i något nytt på. Alla kan inte vara experter på allt som rör ett hus, så lyckligtvis har vi olika kompetenser som kompletterar varandra i det mesta.

Gemenskapen! Vi är cirka 20 vuxna och 20 barn i blandade åldrar som bor på Ängsviksgården. Vi är bland annat egenföretagare, journalister, butikssäljare, trädgårdsmästare, fotografer, dansare, ingenjörer, sjukvårdspersonal, lärare och mediafolk. Utanför dessa yrkesroller och kompetenser rymmer huset unika möten genom gemensamma intressen som trädgård, friluftsliv, kajak, sommarfester, surströmmingskvällar, grillkvällar eller bara lite samtal, vin och livemusik efter middagen i matsalen.

Vi som bor i huset känner våra grannar. Resultatet blir en hjälpsam och generös kultur, som i sin tur ger en smidigare och roligare vardag. Spontan lek för barnen med vänner i alla åldrar.

Klimatsmart! Utan att kalla oss ”Ekoby” finns en ständig strävan mot ett mer klimatsmart Ängsviksgården. Några exempel är vår kompostpark, återvinningen, nya energifönster, matlag, restfester, köksträdgård, ekoodling, bortskänkeshörna samt ett aktivt arbete i styrelsen mot mer klimatsmarta långsiktiga investeringar och åtgärder.

Mer om matlaget

Vi som bor på Ängsviksgården kan gå till dukat bord 4-5 dagar i veckan. Nere i matsalen står middagen serverad 17.45 alla veckor då det inte är skollov. Det är mat lagad från grunden i husets gemensamma storkök.

“Är det matsal idag?” undrar Eskil, fem år, hoppfullt.

För honom är det mycket roligare de dagar då vi i huset äter tillsammans nere i matsalen. Hans föräldrar instämmer, delvis med andra motiveringar.

Det blir billigare än om var och en skulle laga mat åt sig själv. Det blir godare. Det blir roligare. Och framför allt: det frigör massor av tid när vi slipper att varje dag tänka på middagslagningen.

Den som kommer hem sent ber att få mat undanlagd. Den som ibland hellre vill äta själv, uppe i lägenheten, kommer ner och hämtar sin mat. Och blir det mat över… ja, då går det bra att köpa med sig lunchlåda till dagen efter.

Vi turas alltså om att laga maten. Det blir per vuxen ungefär två dagar i månaden.

På samma sätt turas vi om att sätta ihop veckomenyer – och handla mat till ”vår” meny. Den uppgiften har vi ungefär en vecka per halvår.

Vi strävar i möjligaste mån efter att servera säsongsbaserad ekologisk mat lagad från grunden. Maten anpassas löpande efter de boendes preferenser och allergier.

Historia

Ängsviksgården byggdes i början av 1900-talet (troligtvis 1911) för att först vara ålderdomshem och fattigstuga.

Från början hade Värmdö en ambulerande lärare, som åkte runt i skärgården och undervisade. Första skolhuset som byggdes, var den nuvarande gymnastiksalen på Kyrkskolan. I stället för att genast bygga ut detta hus när barnantalet växte, lät man några barn gå i ”Snickarboa” (Ängsviksgården).

Under mitten av åttiotalet gjordes Ängsviksgården om till bostäder och BRF Ängsviksgården bildades.

Alla bogemenskaper, ekobyar, Co-Housing och andra kollektivhus i Sverige hittar du på:

www.kollektivhus.se

Omnejd

Ängsvik ligger naturnära på Värmdö strax norr om Hemmesta. En genuin skärgårdsby med närhet till skogar, havsbad, båtbryggor och hästgårdar. Förutom den vackra svampskogen, lilla stranden i Kyrkviken, pulkabacke, fotbollsplan och närheten till övriga skärgården finns en hel del annat.

Kyrkskolan, en fantastiskt mysig “bullerbyskola” från 1800-talet belägen i lugna Kyrkviken på 5 minuters nästintill bilfri gångväg från Ängsviksgården. Skolan har inriktning på Natur och Skärgård med egna segelbåtar, kanoter och roddbåtar som ingår i undervisningen. En unik skola med stort hjärta där barnen kan gå från förskoleklass till 6:e klass.

Ängens förskola, med tre förskoleavdelningar i två olika hus i gamla och nya Ängsvik. Båda husen ligger på 1-3 minuters gångväg från Ängsviksgården, vackert belägna med naturen inpå knuten, vilket de utnyttjar i sin verksamhet.

Siggesta Gård med deli, café, restaurang, hotell, stall, äventyrsbana, minigolf, fotbollsgolf, ponnyridning, en riktigt prisvärd och stor bakluckeloppis sommartid och mycket mer.

Nysveds Gård. Här kan de allra minsta så väl som vuxna lära sig rida och sköta djuren på bondgården. Nysved erbjuder “djuris” och “ridlekis” för de minsta, samt ridskola för de äldre.

Värmdö kyrka. En vacker stenkyrka från 1300-talet som ibland kallas “Skärgårdens katedral”. Värmdö församling har ett rikt musikliv med sånggrupper och körer för alla åldrar, som ofta sjunger vid gudstjänster och konserter i kyrkan. På 15 minuters gångväg från Ängsviksgården kan du få höra allt från den enklaste visa till oratorier av de stora mästarna. I församlingshuset Sjöliden i Hemmesta finns även öppen förskola, barnsång, familjegrupper mm.

Norråva golfklubb. En liten personlig golfklubb insprängd i vacker ekskog.

Horisont kajak har kajakuthyrning i samma klubbhus som golfklubben med kajakshop och uthyrning av flera olika kajaktyper. Ett litet familjeföretag med riktigt trevliga instruktörer.

Värmdöleden och andra friluftsområden och vandringsleder på Värmdö.

Lillsved med sin Folkhögskola, STF Vandrarhem och Café Sjöstugan som är öppet sommartid.

Hemmesta är närmaste tätorten 6,5 km från Ängsvik. Där finns bland annat Coop med Postnord-ombud, restauranger och pizzerior, café, återvinningscentral, barnavårdscentral, öppen förskola och Hemmestaskolan för årskurserna F-9.

Värmdö Köpcentrum i Mölnvik 10,5 km från Ängsvik har det mesta du kan tänkas behöva handla av mat, dryck, kläder, elektronik, byggvaror osv. samt vårdcentral och tandläkare.

Gustavsberg ligger ytterligare lite längre bort, 13 km från Ängsvik. Väl värt att besöka där är Gustavsbergsbadet med varmt familjevänligt äventyrsbad och simhall. I Gustavsberg hittar du även ishall, bandyrink, Gustavsbergs porslinsfabrik, bibliotek, vårdcentral och MVC. I Gustavsbergs Centrum, hamn och i handelsområdet Värmdö marknad finns många butiker, restauranger och caféer, bl.a det mysiga Våffelmakeriet, beläget i ett falurött timmerhus med öppen spis, lekrum och second hand.

Sagt om Ängsviksgården

“ Ängsviksgården – en plats att växa på, högt i tak på flera sätt samt en VIP-ingång till havsnära boende med stor trädgård. Matlaget är en räddning för heltidsarbetande och barnfamiljer. Ängsvik – en möjlighet att överväldigas av stjärnhimlen, när du kliver av bussen som nyss lämnat Stockholms upplysta city. ”

Ylva, trogen Ängsviksgårdare sedan 1997