Matlaget


Vi som bor på Ängsviksgården kan gå till dukat bord 4-5 dagar i veckan. Nere i matsalen står middagen serverad 17.45 alla veckor då det inte är skollov. Det är mat lagad från grunden i det gamla ålderdomshemmets storkök. Ingen snabbmat eller halvfabrikat.

”Är det matsal idag?” undrar Vilmer 5 år hoppfullt.

För honom är det mycket roligare de dagar då vi i huset äter tillsammans nere i matsalen.

Hans föräldrar instämmer, delvis med andra motiveringar. De slipper svänga ihop snabbmakaroner och falukorv en stressig tisdag. Kan skippa panikpizzan på väg hem från jobbet.

Det blir billigare än om var och en skulle laga mat åt sig själv (36 kr/middag för vuxna, 18 kr för barn över 4 år). Det blir godare. Det blir roligare. Och framförallt: Det frigör massor av tid när vi slipper att varje dag tänka på middagslagningen.

Den som kommer hem sent ber att få mat undanlagd. Den som ibland hellre vill äta själv, uppe i lägenheten, kommer ner och hämtar sin mat. Och blir det mat över… ja, då går det bra att ta den till lunchlåda dan efter (15 kr/matlåda).

Vi turas alltså om att laga maten. Det blir per vuxen ungefär två dagar i månaden.

På samma sätt turas vi om att sätta ihop veckomenyer – och handla mat till ”vår” meny. Den uppgiften har vi ungefär en vecka per halvår.

Finns det matalternativ för vegetarianer/veganer? Ja.

Tar vi hänsyn till allergier? Jo.

“Jag tycker det är bra att äta tillsammans för då slipper man vänta vid bordet tills alla ätit klart” / August 7 år

Fotoalbum “Matlaget”: