FAQ


Fråga Ola

– Hej Ola! Vad trevligt ni verkar ha det 🙂 Hur fungerar det egentligen? Har ni egna kök i lägenheterna, och får man laga mat själv hemma? / vänligen Linda
Ola: Hej Linda! Det är inga konstigheter egentligen. Vi är en vanlig bostadsrättsförening men vi har en gemensam matsal med ett fungerande matlag mån- fre. För övrigt har vi helt vanliga lägenheter med kök.

– Hej Ola! Spännande! Vilken typ av människor/familjer bor på Ängsviksgården? Har ni någon gemensam tro eller ideologi? / må gott hälsar Johan W

Ola: Hej Johan! Vi har ingen gemensam tro eller politisk agenda. Vi upplever nog oss som relativt vanliga människor (vad nu det är?) Men om jag försöker ge en bild av oss kan vi säga att majoriteten i huset består av barnfamiljer. Jag törs nog också säga att det som är gemensamt med oss är att vi tycker om och har nytta av att vi hjälper varandra.

– Hej svejs i kollektivet! Väljs man på något sätt in i kollektivet,
eller kan vem som helst köpa en bostadsrätt i huset? Med vänlig
hälsning, Anna

Ola: Hej! Jag vet att det låter tråkigt men det fungerar som en vanlig BRF, där styrelsen godkänner köparen. Skillnaden är väl att vi här i huset, till skillnad från “vanliga” bostadsrättsföreningar, har ett matlag där man turas om att laga mat. Tidigare i husets historia har det sett annorlunda ut. Då fick de som flyttade in träffa valda delar av huset som sedan valde den som de tyckte skulle flytta in. Om jag har förstått saken rätt så gjordes en bedömning utifrån personlig lämplighet men även utifrån hur husets sammansättning så ut. T.ex. så kanske man inte valde en småbarnsfamilj om det fanns mycket småbarn.

– Hejsan Ola, jag har en fråga 🙂 vad mer finns det för fördelar med
Ängsviksgården förutom matsalen? Hälsningar nyfiken

Ola: Hej! För mig är fördelen att vi lär känna varandra genom matsalen och matlaget. Det gör att det är lättare att ta hjälp av varandra. Det ger en trygghet att veta att jag kan fråga mina grannar om hjälp även om det är att vara barnvakt, hjälp att sjösätta en båt eller bara ha några att ”hänga med” utan att behöva planera i veckor i förväg. Sedan är det härligt att se barnen springa mellan lägenheterna.

– Hej! Hur gör man med den gemensamma matlagningen om man vill köpa lägenhet i ert hus, men vet att man har ett arbete där man i regel aldrig har möjlighet att vara hemma innan 15.30? Och inte kan/får jobba hemifrån. 

Det ska inte vara några problem med att komma hem 15:30! Dels så är man alltid två som lagar mat så den person du lagar med kanske kan börja lite tidigare. Det är ganska vanligt att dela upp det så att en person sköter matlagningen och den andra sköter disken t.ex. Eller så kommunicerar man med den som har ansvar för menyveckan då man ska laga mat och säger att man antingen vill ha något lättlagat recept som går att hinna med på lite kortare tid, eller som går att börja förbereda kvällen innan. Så det ska nog absolut ordna sig på ett eller annat sätt!

Passa på att ställa din egen fråga till oss i huset! Fyll i formuläret så svarar Ola eller någon av oss andra.