Enklare liv i kollektiv


Vi som bor här på Ängsviksgården har valt att flytta hit av olika anledningar. Något jag tror att de flesta skulle hålla med om dock är att det kan vara både enklare, trevligare och mer ekonomiskt att bo tillsammans i ett kollektivhus än om våra lägenheter legat i ett vanligt hus för bostadsrätter eller hyresrätter, eller om vi bott i egna hus eller villor. Vi får med oss fördelarna med att bo i lägenhet, som exempelvis gemensam fastighetsförvaltning, men vi delar också mycket mer än vad som är vanligt i andra lägenhetshus. På Ängsviksgården har vi dessutom förmånen att dela på en stor fantastisk trädgård, så vi får också med oss en del av fördelarna med att bo i hus.

Jag som skriver detta går just nu en kurs där jag skriver en bok om att leva enklare med barn. Jag tänkte därför att jag skulle kunna skriva lite här också om varför jag tycker det går så bra att leva enklare i ett gemenskapsboende.

Enklare med gemensamt matlag

Kök och matsal med plats för gemensam matlagning är ofta kärnan i ett kollektivhus. Så här fungerar det hos oss:

 • 4-5 dagar i veckan äter vi middag tillsammans som alla utom två personer sluppit vara med och laga. Laga mat behöver vi vuxna bara göra ungefär två dagar var per månad. Matlagningen brukar max ta 3 timmar och disk och städ 2-3 timmar, dvs max 12 timmar per månad. Jämför det t ex med att lägga minst 1 timme om dagen på matlagning och disk i 16-20 dagar.
 • Vi slipper tänka ut vad vi ska handla, laga och äta dessa kvällar. Vi turas om att planera menyn och veckohandla så den uppgiften får vi bara en gång per termin.
 • Maten vi äter tillsammans lagas från grunden, ofta med ekologiska ingredienser. Det finns alltid ett vegetariskt och ett mjölk- och glutenfritt alternativ. Maten vi äter blir därför troligtvis nyttigare, billigare och mer varierad än den vi själva hade lagat eller köpt med oss hem på grund av tidsbrist innan middagen. Vi betalar inte mer än 36 kr per vuxen portion och 18 kr för barn över 4 år.
 • Vi lär känna varandra runt middagsborden. Den som ibland hellre vill äta själv i sin lägenhet kommer ner och hämtar sin mat. Kommer några hem sent läggs mat undan åt dem. Har vi gäster på besök så skriver vi upp dem på en lista så får de också mat. Blir det mat över kan vi köpa matlåda för 18 kr/portion.
 • I matsalens lekhörna samlas många barn när de ätit färdigt och kan leka med sina grannkompisar medan de vuxna kan fortsätta umgås runt matborden.

Enklare med gemensamma ytor och resurser

Det varierar säkert en hel del från kollektivhus till kollektivhus vad det finns för gemensamma lokaler, utrustning och annat att dela på. Detta är de stora dragen i vad som finns hos oss:

 • Storköket och matsalen i källaren använder vi inte bara för de gemensamma middagarna. Det används till exempel vid större festligheter som vår årliga sommarfest. Det går också bra att låna för egna kalas. Perfekt för vår familj som bor i en etta att kunna bjuda hem fler personer än vad som ryms runt vårt lilla köksbord.
 • Källaren rymmer förutom köket, matsalen och lekhörnan också tvättstuga med två maskiner, torktumlare och torkskåp, toalett och en bastu.
 • Vita huset huserar cykelförråd, redskapsbod, verkstad och snickerboa med alltifrån enklare verktyg till en bandsåg, och sist men inte minst: höns! De som vill kan vara med i hönsgruppen och dela på både ansvaret för hönsen och äggen de får.
 • Röda huset huserar just nu ett pingisbord, en boxningssäck, några bord där en kan utföra kreativt arbete och en matkällare och förvaringsplats för däck och gemensamma utemöbler, grillar och uteleksaker. Huset fungerar också som extra festlokal sommartid.
 • Den 7000 kvm stora tomten rymmer massor av olika saker: Köksträdgård. Egna odlingsmöjligheter i pallkragar och växthus. Flera olika komposter där den mat som inte vi eller hönsen äter upp hamnar. Fruktträd med plats för hängmattor och babygunga. En större gungställning. Sandlåda. Lekstuga. Förråd. Ett skogsparti med kojor, studsmatta, tvättlinor och plats för några båtar. Parkering och gemensam släpvagn. Basketkorg. Uteplats och gräsmattor med många många ställen att leka eller bara sitta och njuta på.
 • Barnvagnsförråd med lånevagnar, bilbarnstolar och ett utrymme där vi kan lägga kläder och leksaker som kan byta ägare. Perfekt för oss småbarnsföräldrar!
 • Sist men inte minst: En fantastiskt fin vedeldad bastuflotte! Vår generösa granne Lotta har skänkt den till det gemensamma och ordnat så vi får ha den liggandes vid Prästfjärden i Kyrkviken på 5 minuters gångväg från Ängsviksgården.

Enklare med delad vardag

Fördelarna med att leva nära och känna sina grannar är många:

 • Det finns nästan alltid någon granne till hands som kan hjälpa till med allt ifrån att ta emot ett paket till att låna ut en bil eller febertermometer.
 • Vid sjukdom och krissituationer kan vi hjälpas åt. Den som är sjuk kan få någon som köper medicin eller handlar åt en. Den som brutit armen kan få hjälp att öppna en hårt sittande burk. När vi har haft strömavbrott kan vi hjälpas åt att laga mat på friluftskök.
 • Det finns andra att umgås med för både stora och små. Särskilt barnen uppskattar möjligheten att springa över till kompisarna i bara ett par tofflor eller gå ut gården så finns det nästan alltid någon annan lekkompis ute. Deras föräldrar uppskattar att slippa planera in “lekdejter” som det ska skjutsas till och från.
 • De som har barn i byns förskolor eller skola kan få hjälp att lämna eller hämta barn om det behövs.

Gemensamt ansvar

Med alla dessa gemensamma resurser kommer förstås också ett gemensamt ansvar för skötsel och underhåll och allt annat som ska hållas i rullning i en bostadsrättsförening och en ekonomisk förening för matlaget. Vi behöver lägga tid på gemensamma sysslor som matlagning, städning av trapphus och övriga lokaler, trädgårdsskötsel och snöskottning. Förmodligen inte lika mycket som om vi hade bott i egna hus dock skulle jag tro. Jag ska inte sticka under stol med att det dock underlättar om de som bor här har ett visst mått av flexibilitet i sin tillvaro för att arbeta hemifrån eller ta ledigt de eftermiddagar man ansvarar för matlaget.

Det finns ju förstås även andra aspekter av att leva nära andra som inte alltid gör livet enklare, som att komma överens eller hantera att någon till exempel inte städat efter sig… Men jag måste säga att det under omständigheterna går förvånansvärt bra!

Andra fördelar med Ängsviksgården

Förutom allt ovanstående som jag tror kan vara ganska generella aspekter av att bo tillsammans i kollektivhus så finns det en del andra fördelar med att bo just på Ängsviksgården som jag tycker gör vårt liv både enklare och trevligare. Mer om vad som finns i skärgårdsbyn Ängsvik och på Värmdö i övrigt kan du läsa om under rubriken Omnejd, men jag nämner ändå ett axplock av det jag uppskattar mest:

 • Ängens förskola, med fyra förskoleavdelningar på 1-5 minuters gångväg från Ängsviksgården. De är vackert belägna med naturen inpå knuten, vilket de utnyttjar i sin verksamhet. Vi har i skrivande stund ännu inte fått plats där för vår son dock, men han stormtrivs på Blåsippans förskola i närmsta samhället Hemmesta knappt 7 km bort.
 • Kyrkskolan, en fantastiskt mysig skola från 1800-talet som spär på känslan av att bo i Bullerbyn. Den ligger vid vattnet i lugna Kyrkviken på 5 minuters nästintill bilfri gångväg från Ängsviksgården. Skolan med tillhörande förskola har inriktning på Natur och Skärgård med egna segelbåtar, kanoter och roddbåtar som ingår i undervisningen. En unik skola med stort hjärta där barnen kan gå från förskolan till 6:e klass.
 • Närheten till skogen med både grusvägar och stigar för cykling och vandring alldeles runt knuten. I den lantliga byn finns även pulkabacke, grillplats och en fotbollsplan där byborna brukar fira midsommar och valborg tillsammans.
 • Närheten till havet. Det tar bara ca 5 minuter att gå ner till vattnet för att bada, fiska, åka skridskor, paddla kajak eller bara blicka ut och njuta av de vackra omgivningarna. Vissa har båtplats i byns båtklubb eller är medlemmar i Ängsviks bastuförening som har en lite större vedeldad bastu.
 • Närheten till övriga skärgården med bryggorna i Boda och Lillsved som trafikeras av Waxholmsbolaget. Du kan lätt ta dig ut till närliggande öar så som Grinda, Gällnö och Svartsö eller längre ut i skärgården. Det går även bilfärjor via Rindö till Vaxholm.
 • Närheten till Stockholm med allt vad det innebär. Det tar max 2 minuter att gå till busshållplatsen och därifrån går direktbussar till Slussen som tar ca 40 minuter. Ingenting är dock bättre än att kliva av bussen, ta ett djupt andetag från den rena luften och gå längs grusvägen upp till vårt vackra stora stenhus från 1910-talet och känna att nu är jag hemma!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.