Bo här


Att leva och bo på Ängsviksgården är som att bo i vilken bostadsrättsförening som helst, förutom några skillnader.

Matlaget! En dröm för varje barnfamilj, och ett trevligt sätt att umgås. Vi spar tid, pengar och miljö – oftast finns det mat till extragäster och matlådor för en billig penning. Självklart kan man ta med maten hem till sig när det passar bättre.

Miljön! Ängsviksgårdens byggnader och tomt om 7000 kvm ansvarar vi gemensamt för. Bland annat genom arbetsdagar (enligt brf standard) och personliga arbetsuppgifter för städning och underhåll. Dessutom pågår allt som oftast enskilda initiativ i t.ex. de olika odlings- och lekytorna som finns på tomten.

Individuellt och gemensamt skapar vi den miljö och kultur vi vill leva, verka och bo i. För den kreative individen finns gott om utrymmen att förfina eller engagera sig i något nytt på. Alla kan inte vara experter på allt som rör ett hus, så lyckligtvis har vi olika kompetenser som kompletterar varandra i det mesta.

Gemenskapen! Vi är cirka 20 vuxna och 20 barn i blandade åldrar som bor på Ängsviksgården. Vi är bland annat egenföretagare, journalister, butikssäljare, trädgårdsmästare, programmerare, sjukvårdspersonal, lärare, arkitektur- och mediafolk. Utanför dessa yrkesroller och kompetenser rymmer huset unika möten genom gemensamma intressen som trädgård, friluftsliv, kajak, sommarfester, surströmmingskvällar, grillkvällar, eller bara lite samtal, vin och livemusik efter middagen i matsalen.

Vi som bor i huset känner våra grannar. Resultatet blir en hjälpsam och generös kultur, som i sin tur ger en smidigare och roligare vardag. Spontan lek för barnen med vänner i alla åldrar.

Klimatsmart! Utan att kalla oss ”Eko-kollektiv” finns en ständig strävan mot ett mer klimatsmart Ängsviksgården. Några exempel är vår kompostpark, återvinningen, nya energifönster, matlag, restfester, köksträdgård, ekoodling, bortskänkeshörna, samt ett aktivt arbete i styrelsen mot mer klimatsmarta långsiktiga investeringar och åtgärder.

Ängsviksgården – en plats att växa på, högt i tak på flera sätt samt en VIP-ingång till havsnära boende med stor trädgård. Matlaget är en räddning för heltidsarbetande och barnfamiljer. Ängsvik – en möjlighet att överväldigas av stjärnhimlen, när du kliver av bussen som nyss lämnat Stockholms upplysta city.

/ Ylva, trogen Ängsviksgårdare sedan 1997

 

Fotoalbum “Bo Här”: