Pressklipp


Andra om oss

I februari 2014 fick Ängsviksgården besök av Nacka Värmdö Posten:  Här är grannar vänner – och matsällskap 

Expressen hälsade på i januari 2013: Bo i kollektiv är inte längre som på 70-talet

Lokaltidningen Mitt i Värmdö hade 2008 ett reportage om Ängsviksgården: Många vill bo i kollektivhus

I boken ”Den-Därs memoarer – en statarunge berättar” berättar Hemming Tenlén om sitt liv som statarpojke på Värmdö på 1920-talet. När hans pappa blev för sjuk att arbeta som statare på Södra Evlinge gård tvingades far och son med en dags varsel flytta till fattighuset, Ängsviksgården:

”Vi kom fram till slutstationen för farsan. Några gubbar och gummor kom ut och tittade på oss. Det var lite sensation när det kom någon ny och nu var det en grabb i skolåldern med också, det måste ju beskådas riktigt”.

 

 

 

 

 

Gudrun Schyman bodde tidigare på Ängsviksgården. Hon flyttade in 1987, arbetade då som socialsekretare på Värmdö och valdes in i riksdagen året därpå. I hennes självbiografi ”Gudrun Schyman. Människa, kvinna, mamma, älskarinna, partiledare” blir vårt kollektivhus också en del av hennes livsberättelse.

”För mig innebar den här boendeformen en ovärderlig trygghet. Jag har aldrig behövt vara orolig för barnen. Jag vet att de fick middag även när jag inte kom hem förrän vid åttatiden på kvällen. Jag vet att det fanns andra vuxna till hands om det var något”.